Tudta Ön...

hogy évi 17 millió km-t teszünk meg?

hogy naponta 365 árushelyi járatot indítunk?

hogy évi 381 millió lappéldányt veszünk át?

hogy évi 145 millió db remittendát kezelünk?

hogy évi 39.500 tonnát mozgatunk meg?

hogy több mint 650 kiadó Partnerünk van?

hogy évi 15.400 lapot kezelünk?

hogy több mint 1.670 kiadványt terjesztünk?

hogy az ország 97,3%-a az olvasónk?

Cégbemutató
Kiadóknak
Kereskedőknek
Pick Pack Pont
Üzlethálózatunk
Hirdetőknek
Ügyfélkapcsolat
A lapkiadás előfeltételei

A LAPKIADÁS ELŐFELTÉTELEI...

...avagy milyen dokumentumok, azonosítók szükségesek ahhoz, hogy egy adott kiadványt megjelentessünk és terjesztésre átadhassunk.

MINISZTÉRIUMI HATÁROZAT

Célja: A határozat célja a lap nyilvántartásba vétele az OKM által, mivel a sajtótörvény értelmében minden lapot nyilvántartásba kell vetetni.

Tartalma: lapcím, tárgykör, alapítói adatok, szerkesztőségi adatok, kiadó adatai

Feltételei: A minisztérium nyomtatványának kitöltése, adminisztrációs díj fizetése speciális csekken, ami csak az OKM-ben szerezhető be.

Beszerezhető: Oktatási és Kulturális Minisztérium Tel.:+36-1-484-7102 (ügyfélszolgálat).

Probléma: hasonló, vagy ugyanolyan lapcímmel már nyilvántartanak egy másik lapot.

VÁMTARIFA SZÁM (VTSZ)

Célja: A termék besorolása, meghatározása.

Tartalma: Az ÁFA mértékének meghatározása + árucsoportosítás.

Beszerezhető: VPOP, KSH honlap, VTSZ és Statisztikai jegyzékszámok.

Probléma lehet: rosszul történik a termékbesorolás

ISBN

Célja: Monografikus kiadványok (nyomtatott és elektronikus könyvek, térképek) egyértelmű azonosítása.

Tartalma: 10 jegyű, 4 számcsoportból álló kód. Az első számcsoport az országot vagy nyelvterületet, a második a kiadót, a harmadik a kiadványt azonosítja, a negyedik egy ellenőrző szám. 2007-től az ISBN 13 számjegyűre változik, 4 helyett 5 számcsoportból fog állni. További részletek a honlapon.

Beszerezhető: Országos Széchényi Könyvtár, ISBN Iroda. Cím: 1827 Budapest, Budavári Palota „F” ép., 316. szoba. Tel.: +36-1 224-3753, +36-1 487-8670, Fax: 487-8687. Honlap: www.oszk.hu (Helyi szolgáltatások menüpont), E-posta:
isbn@oszk.hu

Beszerzés feltétele: Írásban (lehetőleg e-mailben vagy faxon) kell kérni a kiadó adatainak ( név, elérhetőségek, kapcsolattartó) és a kiadvány címének megadásával.

Fontos: Nem lehet ISBN-nel azonosítani a nem könyv jellegű nyomtatványokat, pl. naptárakat, kártyákat, aprónyomtatványokat, faliképeket stb.

MEGJELENÉSI SZÁM, ÁR

A kiadványon minden esetben fel kell tüntetni a bruttó árat, és a megjelenési számot!

VONALKÓD

Célja: Gyors termékazonosítás lehetővé tétele azoknál a hálózatoknál ill. egyéb üzleteknél, ahol vonalkód leolvasóval árusítanak.

Tartalma: EAN 13+5 kód

Beszerezhető: EAN Magyarország 1139, Budapest, Fáy utca 1./b. Tel.:+36-1-412-3940, Fax:+36-1-412-3949.

Feltétel: A minisztérium által engedélyezett lap legyen, és rendelkeznie kell ISSN számmal.

ISSN

Célja: Időszaki kiadványok (határozatlan időre tervezett, rendszeres vagy rendszertelen időközökben megjelenő nyomdai termékek vagy elektronikus dokumentumok) egyértelmű azonosítása.

Tartalma: Nyolc számjegyből álló kód, két, egyenként négy számjegyet tartalmazó számcsoportban feltüntetve, melyeket kötőjel kapcsol össze, és az ISSN betűkód előz meg. A nyolcadik számjegy ellenőrző számjegy. Az ISSN elválaszthatatlanul kapcsolódik az időszaki kiadvány címéhez: egy ISSN egy időszaki kiadványt azonosít mindaddig, amíg az változatlan címen jelenik meg.

Beszerezhető: Országos Széchényi Könyvtár, Magyar ISSN Nemzeti Központ
Cím: 1827 Budapest, Budavári Palota „F” ép., 413. szoba, Tel.: +36-1 224-3754
Fax: +36-1 224-3754, Honlap:
www.oszk.hu (helyi szolgáltatások menüpont).
E-mail:
issn@oszk.hu

Beszerzés feltétele: A megjelenés előtt álló időszaki kiadvány címlapjáról és impresszumáról nyomdakész tervezetet kell küldeni az ISSN központnak. Megadva a kiadvány megjelenési gyakoriságára, az első szám megjelenésének tervezett időpontjára és a terjesztés módjára (előfizethető vagy ingyenes, önállóan vagy mellékletként/függelékként megjelentetett kiadvány) vonatkozó információkat. Amennyiben a kiadó egy már megjelent időszaki kiadványhoz utólag kéri az ISSN megállapítását, úgy a kiadványnak mind a legelső, mind a legfrissebb számát (vagy annak tervezetét) mellékelni kell.

Fontos: Nem minden időszaki kiadvány tartozik bele az ISSN számadás körébe! (Az ISSN kiutalása a Magyar ISSN Nemzeti Központ hatásköre: érvényesülnek a nemzeti bibliográfiai számbavétel, a nemzetközi bibliográfiai adatcserében való részvétel és az 1976 óta épülő nemzeti ISSN adattömb homogenitásának szempontjai is.)

Kapcsolódó tartalmak:
 
 
info@lapker.hu